HA6RJ
     ÜDVÖZÖLLEK AZ OLDALON
FŐOLDAL     RÁDIÓAMATŐR    LINKEK    KÉPEK    BÖRZÉK  │  ANDORNAKTÁLYA    EGRI BORVIDÉK


EGRI BIKAVÉR


Borászat

Ez a régi barokk városka külföldön elsősorban boráról ismert. Annak ellenére, hogy az ökológiai adottságok a fehér szőlő termesztésének kedveznek, az „Egri Bikavér” tette híressé Eger városát és környékét. Eger alatt hatalmas kiterjedésű üreg- és pincerendszer húzódik, az összenyitott pinceágakon keresztül a város a föld alatt is teljes szélességében átjárható. Az üregek egy része természetes eredetű, többségük mesterségesen kialakított, faragásokkal díszített.

Terület: 5160 hektár.
Klíma: hűvös, kevés csapadék, hosszú tél jellemzi.
Talaj: lávakőzet, rolittufa.
Szőlőfajták, borok: Kékfrankos, Cabernet, Merlot, Kékoportó alkotják az Egri Bikavér alapanyagát. (A bor jellemzői: harmonikus, testes, bársonyos, fanyar, tüzes, - hosszabb ideig tartó fahordós ászkolás után kapja meg jellegzetes zamatát.) A Leányka szőlőből készülő bor enyhén édeskés, gyümölcsös, komplex ízharmóniájú. Olasz rizling - harmonikus, finom, jellegzetes illatú, elegánsan savas.

a) Egri körzet: Andornaktálya, Demjén, Eger, Egerbakta, Egerszalók, Egerszólát, Felsőtárkány, Kerecsend, Maklár, Nagytálya, Noszvaj, Novaj, Ostoros, Szomolya,
b) Debrői körzet: Aldebrő, Feldebrő, Tófalu, Verpelét településeknek a szőlőkataszter szerint I. és II. osztályú határrészei.


online látogató
Ajánlott képernyőfelbontás: 1024X768 és Internet Explore